Sinterklaas met de trein

In 2019 kwam de Sint aan in Apeldoorn aan en omdat deze stad geen haven heeft kon de stoomboot niet gebruikt worden.
Dus wat moest Sinterklaas dan doen?
Het is duidelijk geworden dat Sinterklaas met zijn Pieten met de stoomtrein aankwam. Om precies te zijn met een trein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Het jaar daarvoor (2018) was de Apeldoornse aankomst van Sinterklaas ook al met de stoomtrein en was dat misschien een soort voorbode of misschien wel generale repetitie. (Wisten ze toen, in 2018, al dat Sinterklaas in 2019 landelijk ingehaald zou worden in Apeldoorn.) De decennia ervoor arriveerde hij in Apeldoorn altijd met een (heel klein) bootje in het kanaal dat door Apeldoorn loopt.
Het was in 2019 voor het eerst dat de Sint niet met zijn vertrouwde pakjesboot aan kwam. Is dit ook niet jammer? Wat moeten we nu zingen in plaats van Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan!

Eerder was al bekend dat er in 2019 geen heel zwart geschminkte Pieten meer zouden meelopen. De helpers, ik noem ze toch maar even Pieten, van Sinterklaas zijn allemaal roetveegpieten.
De NTR heeft de roetveegpiet in 2014 ge´ntroduceerd en het aantal volledig zwart geschminkte pieten geleidelijk aan afgebouwd. De volledig zwartgeschminkte pieten zullen ook niet meer te zien zijn in het Sinterklaas-journaal. Meer over de landelijke intocht Sinterklaas

Andere Tips